Κέντρο Αρχαιομουσικολογίας

Αρχική » Ταυτότητα » Χρήστος Τερζής

Χρήστος Τερζής

TerzisChrΓεννήθηκε στην Τρίπολη. Σπούδασε μουσική στο Αττικό Ωδείο και μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ειδικεύτηκε στην Αρχαία Ελληνική Μουσική και έλαβε Διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Θέμα της διατριβής: «Διονυσίου Τέχνη Μουσική: Κριτική Έκδοση».

Προπτυχιακός υπότροφος του ΙΚΥ (1994-95), μεταπτυχιακός υπότροφος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ) του ΙΤΕ (1997-99 και 2001-05), του Sasakawa Foundation (2000), καθώς και μεταδιδακτορικός υπότροφος του ΙΚΥ (2009-10). Ολοκλήρωσε δύο ερευνητικά έργα που ανέλαβε ως επιστημονικός συνεργάτης στο ΙΜΣ-ΙΤΕ (2006-07 και 2008). Εισήγαγε και δίδαξε τρία προπτυχιακά μαθήματα ως συμβασιούχος λέκτωρ (ΠΔ 408/1980) στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (2008-10) και δύο προπτυχιακά μαθήματα στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2009-10) με το ίδιο εργασιακό καθεστώς. Τιμήθηκε με το «Καυταντζόγλειο Βραβείο (2009-10)» της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τη μονογραφία του με τίτλο «Διονυσίου <Τέχνη Μουσική> κριτική έκδοση» που δημοσιεύθηκε από το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών το 2010. Από το 2011 έως τον Απρίλιο του 2014 συνεργάστηκε με τον Στέλιο Ψαρουδάκη στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ εκπονώντας ερευνητικό έργο στο αντικείμενο της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής. Από το 2013 έως τον Οκτώβριο του 2015 υπήρξε μέλος της Ομάδας DARIAH-GR της Ακαδημίας Αθηνών με την ιδιότητα του ειδικού επιστήμονα στο αντικείμενο της Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών.

Διεξάγει εκπαιδευτικά προγράμματα για τη μουσική και τον ήχο -εν γένει- της ελληνικής αρχαιότητας που απευθύνονται σε ομάδες μαθητών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, στο πλαίσιο συνεργασιών με το Ίδρυμα Λασκαρίδη στον Πειραιά και το Πρόγραμμα «Ελληνική γραφή και μουσική της αρχαιότητας» του Τμήματος Φιλολογίας του Παν/μίου Αθηνών. Στο πλαίσιο της κοινωνικής του δράσης δίνει ομιλίες για την Αρχαία Ελληνική Μουσική, ύστερα από προσκλήσεις πολιτιστικών και εκπαιδευτικών συλλόγων και φορέων (ενδεικτικά έως σήμερα: Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Δήμου Αγίας Παρασκευής, Megaron Plus, Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Μουσείο Ηρακλειδών).

Η έρευνά του εστιάζεται στα πεδία της αρχαίας και βυζαντινής φιλοσοφίας των επιστημών και της αρχαιομουσικολογίας με έμφαση στην αρχαία ελληνική μουσική, τη θεωρία της (αρμονική, ρυθμική), τη σημειογραφία της (παρασημαντική), την πρωτότυπη μελέτη και ανακατασκευή των αρχαιολογικών ευρημάτων μουσικών οργάνων, την προσωδία και τον αρχαιοελληνικό ήχο εν γένει, και τη χειρόγραφη παράδοση και την κριτική κειμένου έργων αρχαίων Ελλήνων και Βυζαντινών μουσικοθεωρητικών και μαθηματικών. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε διεθνή συνέδρια και ακαδημίες για την αρχαία ελληνική μουσική· άρθρα του περιλαμβάνονται σε διεθνή περιοδικά με κριτές και πρακτικά συνεδρίων.

Eίναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Μουσικής (MOISA – The International Soceity for the Study of Greek and Roman Music and its Cultural Heritage) με έδρα τη Ραβέννα.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s