Κέντρο Αρχαιομουσικολογίας

Αρχική » Έρευνα

Έρευνα

Η Μουσική τέχνη και επιστήμη καλλιεργήθηκαν ιδιαιτέρως από τους αρχαίους Έλληνες. Τεκμήρια της καλλιέργειας αυτής αποτελούν: Τα μουσικά κείμενα (παρτιτούρες), ο μεγάλος αριθμός ειδικών θεωρητικών πραγματειών, οι συχνότατες αναφορές στη μουσική στην ελληνική και λατινική γραμματεία, οι πάμπολλες απεικονίσεις μουσικών σκηνών και τα πρωτότυπα μουσικά όργανα που η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στο φως.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάσκεται και ερευνάται το γνωστικό αντικείμενο της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής. Είναι η μοναδική πανεπιστημιακή έδρα στην Ελλάδα, στην οποία το εν λόγω αντικείμενο καλλιεργείται. Η φύση του είναι διεπιστημονική, καθώς απαιτεί μεθοδολογική κατάρτιση στους τομείς της κλασικής φιλολογίας, της αρχαιολογίας, της μουσικολογίας και των θετικών επιστημών. Σκοπός της επιστήμης της αρχαιομουσικολογίας είναι:

  1. η ανασύσταση των μουσικών οργάνων της ελληνικής αρχαιότητας και η χρήση τους
  2. η ανάγνωση των σωζόμενων μουσικών κειμένων (παρτιτούρες) και η απόδοσή τους
  3. η κατανόηση των διατυπωμένων στην αρχαιότητα θεωριών για τη μουσική, πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των φιλοσόφων της αρχαιότητας
  4. η ανίχνευση του ρόλου της μουσικής στις ποικίλες δραστηριότητες των αρχαίων Ελλήνων (θρησκευτικό και κοσμικό τελετουργικό, αγώνες, θέατρο, εκπαίδευση, άθληση, ψυχαγωγία, εργασία, ίαση, πόλεμος)· εν ολίγοις, η ανασύσταση του μουσικού ήχου και της μουσικής σκέψης, αλλά και της χαρακτηριστικής μουσικής εκφοράς (προσωδία) του έμμετρου ποιητικού λόγου (ποίηση).

Πλοηγηθείτε στο ερευνητικό μας έργο.